Denna information är avsedd för sjukvårdspersonal

Vill du gå vidare? Ja Nej

Information för sjukvårds- och apotekspersonal

Hidrasec®

Hidrasec (racekadotril) är Sveriges första läkemedel godkänt för symtomatisk behandling av akut diarré hos barn från 3 månader. Behandlingen är ett komplement till vätskeersättning som syftar till att snabbt få kontroll på barnets diarré.

Till skillnad från motilitetshämmande läkemedel såsom loperamid, fungerar Hidrasec genom att kontrollera hypersekretion av vätska in i tarm. Genom att hypersekretionen kontrolleras, kontrolleras även diarrén.

Studieresultat för Hidrasec visar på en snabbt insättande effekt1), att avföringsmängd minskar med 40-50 % under de första 48 timmarna2-3) samt att duration av diarré minskar med 1-2 dagar beroende på hur kraftig diarré barnet har2-3).

 

Så här tar barnet Hidrasec

Hidrasec finns som granulat som ska sväljas. Granulatet har en söt smak av aprikos. Granulatet kan blandas i mat eller blandas med vatten i ett glas eller nappflaska.

Dosering

Den rekommenderade dagliga dosen beror på barnets vikt och intas tre gånger dagligen med jämna mellanrum enligt följande:

  • Spädbarn som väger upp till 9 kg: en 10 mg dospåse per tillfälle
  • Spädbarn som väger från 9 kg upp till 13 kg: två 10 mg dospåsar per tillfälle
  • Barn som väger från 13 kg upp till 27 kg: en 30 mg dospåse per tillfälle
  • Barn som väger 27 kg eller mer: två 30 mg dospåsar per tillfälle

 
Att tänka på

Administrering av Hidrasec påverkar inte standardbehandlingen med rehydrering. Det är viktigt att barnet dricker mycket vätska.


Övrig information

För ytterligare information gällande indikationer, farmakologisk grupp, beredningsformer, styrkor, dosering, priser, senaste översyn av produktresumé samt om läkemedlet är förmånsberättigat – se länken ”FASS-text” i menyn till höger.

 

Referenser

1) Produktresumé Hidrasec 2016-05-16.
2) Cezard JP et al. Gastroenterology 2001;120:799-805.
3) Salazar-Lindo et al. N Engl J Med 2000;343:463-7.

 

 

För att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser placerar vi cookies på din dator, telefon eller läsplatta.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår